A híres cseh sörsajt – az eredeti Olmützi Kvargli
1994 óta a BIOMARK importálja és kizárólagosan forgalmazza a Magyarországon kvargli néven népszerűvé vált, tradicionális gyártástechnológiával készülő, különleges olmützi pogácsasajtot, mely kiváló sörkorcsolyaként szolgál. Az eredeti Olmützi Kvargli egy egyedülálló eredeti cseh sajt, összetéveszthetetlen pikáns ízzel.
Az első írásos emlékek a Kvargliról a XV. századból származnak. Ez időtől kezdve ez az ínyencség a cseh konyha nélkülözhetetlen részévé vált.A gyártás az A.W. spol. s.r.o. telephelyén 1876-ban indult, s napjainkban a hagyományos receptúrát modern technológiával ötvözi. Alois Wessels, a cég alapítója, valamint utódai mindig ügyeltek arra, hogy ez az ismert termék minőségileg megfeleljen a hagyománynak és ezzel egyidőben a jelen idők követelményeinek. Ennek legjobb bizonyítéka az elégedett hazai és külföldi vásárlók, akik évente mintegy 2000 tonnát fogyasztanak az „Eredeti Olmützi Kvargliból".
A kvargli egyebek között annak is köszönheti sikerét, hogy a sajtféleségek között egyedülállóan alacsony zsírtartalommal rendelkezik – abszolút zsírtartalma max. 1% - és ebből kifolyólag még a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Ez a sajtkülönlegesség az érlelés során a tapasztalt és gondos gyártói felügyelet alatt kizárólag természetes biológiai folyamat eredményeként jön létre, tiszta tejipari kultúra segítségével, pasztörizált tehéntejből származó sovány túróból, vegyi adalék hozzáadása nélkül. Az ínyencek fantáziájától függően több mint 150 féle elkészítési módja ismert a konyhaművészetben.
RECEPTEK
Kirándulásra
Egy szelet kenyeret kenjen meg vajjal és tegyen rá egy jól megérett kvarglit. Díszítse petrezselyem zöldjével vagy metélőhagymával. Hideg sörrel fogyassza.
Quargli hab
100 g kvargli, 80 g majonéz, 40 g csemegeuborka, hagyma, só, bors, ecet. A finomra darált kvarglit összekeverjük az apróra vágott hagymával és a majonézzel. Habosra keverjük s ízlés szerint fűszerezzük, ill. ecettel savanyítjuk.
Losticei fokhagymás
3 fej hagyma, 3 burgonya, 300 g kvargli, 150 g szalonna, só, bors, majoránna, köménymag, 1,5 l víz.
A szalonnával együtt megpirítjuk a szeletekre vágott hagymát, felöntjük másfél liter vízzel, hozzáadjuk a köménymagot, sót, a kockára vágott burgonyát és puhára főzzük. Megborsozzuk, hozzáadjuk a majoránnát és a fokhagymát majd kis tálakba porciózzuk. Az adagokba beletesszük a felvágott kvarglit, majd előmelegített sütőben hirtelen megsütjük.
Csirkemell eredeti Olmützi Kvarglival
csirkemell, kvargli, szeletelt sonka, só, bors, simaliszt
A csirkemellet enyhén kiklopfoljuk, megsózzuk, megborsozzuk, ráterítünk egy szelet sonkát és az egyik felére egy karika kvarglit. A csirkemell másik felét ráhajtjuk, fogpiszkálóval összetűzzük. Simalisztben megforgatjuk és kisütjük. Hasábburgonyával, tartármártással és zöldségsalátával tálaljuk.
Alma pizsamában
4 nagyobb alma, 100 g kvargli, 8 szelet sonka
Az almákat félbevágjuk, a magházat kivágjuk. A magház helyét kitöltjük kvarglival s az egészet letakarjuk egy szelet sonkával. A kész almákat bőven kivajazott tepsibe helyezzük és forró sütőben megsütjük.
Kvarglis táska
leveles tészta, 200 g kvargli, 100 g szalámi, 1 tojás
A tésztát vékonyra sodorjuk és négyzeteket vágunk ki. Egy-egy négyzet egyik csücskére egy karika szalámit és egy szelet kvarglit teszünk. A másik csücsköt ráhajtjuk ( így egy háromszöget alakítunk ki ) és az oldalakat gondosan összenyomkodjuk. Felvert tojással megkenjük és száraz tepsiben, forró sütőben megsütjük.
Kvarglis spíz
200 g kolbász, 150 g szalonna, 300 g kvargli, 2 fej hagyma, 1 tojás, liszt, prézli, olaj
Hurkapálcikára felváltva azonos nagyságú szalonna, kvargli, kolbász és hagymadarabokat szúrunk fel. A spízt bepanírozzuk (liszt, tojás, prézli). Olajban sütjük.
Olmützi Hot dog
Kvargli– rudacskák, 4 kifli, mustár
A kiflik végét levágjuk. Egy fakanál nyelével lyukat fúrunk a kiflikbe, amibe mustárt kenünk. Belehelyezzük a kvarglit és előmelegített sütőben megsütjük.